- Rusland zou de oorlog met Oekraïne in 2026 beëindigd willen hebben, blijkt volgens de Oekraïense inlichtingendienst uit een document van het Kremlin.
- Een oorlog die langer duurt, zou Ruslands positie op het wereldtoneel verzwakken, waardoor het land niet meer kan concurreren met de Verenigde Staten en China.
- Wat naar verluidt voor Rusland zou overblijven is leiderschap op regionaal niveau, hetgeen voor het Kremlin absoluut onacceptabel zou zijn.
- Lees ook: Rusland hengelt naar grote economische deals met de VS, terwijl het tegelijkertijd mikt op controle over Oekraïne
Rusland wil vanuit strategische overwegingen waarschijnlijk dat de oorlog met Oekraïne in 2026 wordt beëindigd, omdat het land anders niet kan concurreren met de Verenigde Staten en China op het wereldtoneel
Dat meldde de Oekraïense inlichtingendienst deze week tijdens een persbijeenkomst over Europese veiligheid in Kyiv.
Majoor-generaal Vadym Skibitsky, een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst GUR, verwees hierbij naar documenten van het Kremlin. Business Insider heeft het bestaan en de authenticiteit van deze documenten niet onafhankelijk kunnen verifiëren.

“We kunnen zeggen dat de Russische Federatie in deze documenten duidelijk heeft vastgelegd dat de Oekraïense kwestie voor 2026 moet zijn opgelost”, zei Skibitsky, die ook plaatsvervangend hoofd van GUR is.
"Als de oorlog nog vijf tot tien jaar voortduurt, dan zal Rusland nooit meer de achterstand kunnen inhalen op de VS en China", voegde hij eraan toe. In zo'n situatie zou Rusland "voor altijd een regionale speler in Oost-Europa blijfven", aldus Skibitsky.
Volgens de inlichtingenchef begrijpt Rusland dit maar al te goed en houdt het daarom rekening met een dergelijk toekomstscenario. Dit soort prognoses zijn meestal het werk van Russische ministeries en federale agentschappen. De beschreven scenario's gaan tot 2045, volgens Skibitsky. Ze omvatten conflicten met Noord-Europese staten, Polen en de Baltische Staten.
De opmerkingen van de plaatsvervangende inlichtingenchef komen op een moment waarop het Witte Huis probeert Oekraïne en Rusland tot een staakt-het-vuren te bewegen. Deze poging roept vragen op over hoe de oorlog zal duren. Ook zijn er zorgen in Oekraïne dat een vrede alleen kan worden bereikt door buitenproportionele concessies te doen aan Rusland.
Begin maart meldde de krant The Washington Post dat een invloedrijke denktank in Moskou een harde, maximalistische houding heeft geadviseerd in de onderhandelingen met de VS en Oekraïne. Het Kremlin heeft dit ontkend. Woordvoerder Dmitry Peskov zei tegen The Washingotn Post dat de federale regering "niet op de hoogte is van dergelijke aanbevelingen" en werkt met "meer weloverwogen opties".
Prijs voor langdurige oorlog is te hoog voor Rusland, denkt Oekraïne
Eerder dit jaar gaf Kyrylo Budanov, het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst, een vergelijkbare analyse over de behoefte van Moskou aan een deadline in 2026.
“Als ze deze oorlog niet voor 2026 beëindigen, verliezen ze het uitzicht op mondiaal leiderschap”, zei hij op 27 februari tegen staatsomroep Ukrinform. “Ze zullen hoogstens leiderschap op regionaal niveau overhouden, wat absoluut onaanvaardbaar voor ze is.”
Een langdurige oorlog ondermijnt volgens Budanov het vermogen van Rusland om te innoveren op het gebied van technologie en om te concurreren met de VS op het wereldtoneel. Vooral het vermogen van Rusland om claims te leggen op Arctische gebieden wordt verzwakt. “De kosten van de oorlog zijn te hoog, de financiële kosten,” aldus Budanov tegen Ukrinform.
LEES OOK: Rusland hengelt naar grote economische deals met de VS, terwijl het tegelijkertijd mikt op controle over Oekraïne